Parabenen, ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had, totdat ik op natuurcosmetica steeds vaker de mededeling zag staan: parabeen-vrij. Hier werd ik natuurlijk erg nieuwsgierig van! Want waarom wil de natuurcosmetische industrie ons met deze woorden lokken om hun producten te kopen? Zijn parabenen echt zo slecht, of valt het eigenlijk allemaal wel mee?
Wat zijn parabenen en waar worden ze voor gebruikt?
Parabenen zijn chemische stofjes (ik bespaar je de exacte beschrijving even) die gebruikt worden als conserveringsmiddel voor medicijnen, voedsel en cosmetica. Conserveringsmiddelen zijn nodig, omdat producten op waterbasis (of die gemakkelijk in aanraking komen met water) anders bederven en geloof me je smeert liever geen schimmels of bacteriën op je huid… want als er iets slecht is voor je huid, is dat het wel.
Parabenen kun je in voeding herkennen aan de E-nummers E214 tot en met E219 en in cosmetica aan het achtervoegsel -paraben.
Wat is nu precies het probleem met parabenen?
Sinds enkele jaren is er o.a. via e-mail paniek gezaaid over het gebruik van parabenen. Deze mails werden vaak door vriendinnen aan elkaar doorgestuurd om elkaar te waarschuwen. Ook “groene organisaties” hebben er voor gezorgd dat parabenen in een verdomhoekje terecht zijn gekomen. Wat me opvalt, is dat “groene blogs” vaak klakkeloos overnemen wat deze organisaties zeggen, zonder eerst zelf na te denken wat het gevaar van parabenen nu eigenlijk is en hoe gevaarlijk de alternatieven zijn.
Bovenstaande bronnen geven vaak twee problemen met parabenen aan. Ik zal beide problemen behandelen.
Het “allergische reactie probleem”
Eén van de redenen waarom parabenen niet bij iedereen populair zijn, is dat de mythe bestaat dat je een grote kans hebt op een allergische reactie. Ik zeg niet voor niets mythe… dit verhaal is namelijk maar voor een deel waar. Zoals bij elke stof, bestaat er bij parabenen het risico dat je er allergisch voor bent of een allergie ervoor op kunt bouwen. Niks nieuws onder de zon dus en dit deel van de mythe is dan ook waar. De grote kans die je hiervoor zou hebben is echter niet waar. Parabenen worden wereldwijd heel veel gebruikt en toch zijn er maar weinig gevallen van allergieën bekend. De kans dat je dus allergisch wordt is erg klein (Mowad, 2000). Natuurlijke alternatieven als rozemarijnextract en tea tree olie hebben geen kleiner risico op een allergie dan parabenen (Ortiz & Yiannias, 2004).
Het “borstkankerprobleem”
Een tweede verhaal dat de rondte doet, is dat je borstkanker kunt krijgen van het gebruik van parabenen. Dit verhaal is op een aantal onderzoeken gebaseerd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat parabenen in de huid door kunnen dringen en een licht oestrogene werking hebben. Oestrogeen is een hormoon dat in verband gebracht wordt met borstkanker. Uit onderzoek van Routledge et al. uit 1998 blijkt echter dat de oestrogene werking van parabenen 10.000 tot 100.000 keer minder is dan de werking van estradiol (een vorm van natuurlijk voorkomend oestrogeen). Toch is de licht oestrogene werking de aanleiding geweest om meer onderzoek te doen naar parabenen en borstkanker. Harvey & Darbre deden in 2004 onderzoek naar het voorkomen van parabenen in borsttumorweefsel. Zij vonden daadwerkelijk parabenen in dit weefsel. Je kunt begrijpen dat dit onderzoek stof heeft doen opwaaien, veel mensen gaan er namelijk van uit dat het gebruik van cosmetische producten met parabenen het risico op bostkanker vergroot. Ik heb het artikel gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat de onderzoekers parabenen in borsttumorweefsel hebben gevonden. Punt. Niets meer en niets minder. Er is geen verband aangetoond tussen deze parabenen en het ontstaan of vergroten van de tumor, noch kon er enig uitsluitsel gegeven worden over de herkomst van de parabenen. De onderzoekers hebben geen onderzoek gedaan naar het voorkomen van parabenen in gezond weefsel, waardoor er geen referentiekader is gemaakt. Je kunt dus helemaal niets met de conclusies! Ze hebben het gevonden, maar wat dat nou wil zeggen, geen idee! Je zou dit onderzoek ook uit kunnen voeren met bijvoorbeeld aardappels… wie weet vind je wel een stofje uit aardappels in een tumor. Zegt dit dan dat aardappels kanker veroorzaken? Nee, want je weet niet of het stofje niet overal in het lichaam te vinden is (en niet alleen specifiek in de tumor), of het lichaam het stofje misschien zelf ook aanmaakt, of personen met kanker dit stofje meer opslaan in hun lichaam dan personen zonder kanker enz. enz. en dat je iets vind hoeft al helemaal niet te zeggen dat het meteen ook de oorzaak van de ziekte is! Toch kun je niet zeggen dat aardappels geen kanker veroorzaken dat bewijs is nu eenmaal nooit geleverd en is ook verschrikkelijk moeilijk om te leveren. Hetzelfde geldt voor parabenen. Er is niet bewezen of parabenen kankerverwekkend zijn, maar er is ook niet bewezen dat ze dat niet zijn.
To use or not to use?
Het ligt er een beetje aan hoe je ingesteld bent of je parabenen wilt gebruiken of niet. Omdat er niet is bewezen dat parabenen geen kanker veroorzaken, kun je ervoor kiezen om ze te mijden. Van veel producten is echter niet bewezen dat het geen kanker veroorzaakt. Zou je die dan ook allemaal moeten mijden?
Wat ik zelf vaak doe wanneer het over het risico op kanker gaat, is het checken van de site van het KWF. Zij adviseren dat je je geen zorgen hoeft te maken over het gebruik van parabenen. Iets wat ik dan ook niet doe. Ik ben best een angsthaas, maar ik ga mezelf niet bang maken voor dingen die niet eens bewezen slecht zijn. Ik gebruik dus gewoon parabenen, maar op advies van het KWF smeer ik me wel in tegen de zon, rook ik niet, drink ik weinig, eet ik zo min mogelijk rood vlees en neem ik anti-reflux medicatie wanneer ik last heb van brandend maagzuur.
Oh en wat de allergische reacties betreft: ik ben duidelijk niet allergisch voor parabenen, dus om die reden zal ik ze al helemaal niet gaan mijden. Ben je wel allergisch? Dan heeft dat angstzaaien voor jou veel nut gehad. Angst kan namelijk ook zorgen voor een nieuwe markt en de natuurcosmetica en andere bedrijven die meewillen met de “groene hype” zijn daar slim ingestapt door prominent parabeen-vrij op hun verpakkingen te zetten. Deze producten kun je dus als alternatief kopen.
Geef een reactie