Het is de schrik van iedere ouder: “Help mijn kind heeft hoofdluis!”. Toch komt het heel veel voor en heeft menig kind of meerdere kinderen er ooit mee te maken (gehad). Het is zelfs zo dat hoofdluizen liever op een schoon hoofd zitten dan een hoofd met vet haar. Hoofdluis heeft dus niets met hygiëne te maken. Ook zijn er kinderen die gevoeliger zijn voor hoofdluis. Geen idee hoe dat komt, maar het lijkt alsof de luis liever op het ene hoofd nestelt dan op het andere.
Het symptoom van hoofdluis is een jeukende hoofdhuid. Een jeukende hoofdhuid hoeft niet altijd voort te komen uit hoofdluis. Het kan natuurlijk ook ontstaan door een eczeem. Meestal heerst er hoofdluis in een klas of bij een vereniging waardoor je als ouders al gewaarschuwd bent door de andere ouder.
Hoe te ontdekken of je kind hoofdluis heeft?
Als er andere kinderen in de omgeving van je kind met hoofdluis zijn, is het slim om je kind te gaan controleren op hoofdluis. Dit kan door een witte handdoek over de schouders van je kind te hangen en dan met een luizenkam het haar goed uit te kammen. Zijn er luizeneitjes dan vallen deze vaak op de witte handdoek en zijn deze te zien. Ook kan de hoofdhuid gecontroleerd worden. Neten van luizen gaan bij voorkeur op warme plekken zitten, bijvoorbeeld achter het oor en bij de haarrand.
Wat als je kind luizen heeft?
Als je kind hoofdluizen moet je kind dagelijks worden gekamd met een speciale luizenkam. Geen fijn klusje, vooral niet als je kind lang haar heeft. Dan neemt het kammen en controleren heel wat tijd in beslag. Het is slim om het haar eerst nat te maken en in te smeren met haarlotion. Daardoor zijn de luizen beter uit te kammen. Op de website van de GGD van Amsterdam is meer te lezen over deze methode.
Ook zijn er speciale lotions in de handel en shampoos die de luizen bestrijden. Nadeel hiervan is wel dat deze erg stinken. Een natuurlijke wijze van het bestrijden van luizen is het haar met Tea Tree Shampoo te wassen: daar houden luizen niet van. Het kammen met de luizenkam moet minstens 7 dagen na het zien van de laatste luis volgehouden worden. Dit lijkt overdreven maar is het niet: er kunnen nog neten achtergebleven zijn in het haar die nog uitkomen.
Uitroeien van luizen
Luizen kunnen dus alleen uitgeroeid worden als het kammen en controleren na het zien van de laatste luis nog zeven dagen wordt doorgezet. Volhouden is hierbij het motto. En er kan de pech zijn dat inmiddels een ander gezinslid de luizen heeft overgenomen, waardoor de besmetting over en weer blijft gaan. Er zijn gezinnen, die ondanks dat ze consequent kammen, toch niet van de luizen afkomen. Inmiddels is er ook een speciale luizenpoli in het Radboudziekenhuis in Nijmegen waar mensen dan terecht kunnen.
Zelf heb ik standaard een anti luizenmiddel en luizenkam in de medicijnkast staan. Voor het geval dat…
Geef een reactie