Iedereen heeft wel eens last van stress. Je bent te laat opgestaan, moet haasten om op tijd op je werk te komen. En dan lijkt alles ook nog tegen te zitten: je kunt maar niet kiezen welke kleding je aan wilt doen, de autosleutels liggen ineens niet meer waar ze altijd liggen, je moet nog snel een telefoontje beantwoorden en dan tot overmaat van ramp….ook nog een file, waardoor je nog later komt. Als het goed is neemt de stress af als je op je eenmaal op je werk bent. Maar voel je dagelijkse deze stress of voel je je de hele dag door gestresst, dan is het niet goed en kan stress een negatieve invloed op je gezondheid krijgen.
Stress in de oertijd
Eigenlijk is stress een hele gezonde reactie. Ooit liepen onze voorouders in berenvellen door de wereld. De wereld zag er toen nog heel anders uit. Voedsel moest de holbewoner zelf verzamelen. Dit gebeurde door het verzamelen van vruchten en het jagen op vis en dieren. Mensen konden aangevallen worden door dieren en/of met een andere bevolkingsgroep in gevecht raken. Deze mensen hadden een stresssysteem in hun lichaam die hun wapende tegen hun dierlijke en natuurlijke vijanden.
Het lichaam had drie reacties op een aanval van bijvoorbeeld een beer:
- Vechten
- Vluchten
- Bevriezen
Deze reacties waren uitermate nuttig. Doordat het hart harder ging kloppen bij een stresssituatie, het bloed sneller door het lichaam werd gepompt, het bloed vanuit de organen naar de spieren in benen en armen ging, er adrenaline en cortisol in het lichaam werd gepompt kon iemand overgaan tot actie. Het bloed wat naar de spieren in benen en armen ging zorgde ervoor dat de spieren sterk genoeg waren om te vechten of hard weg te rennen of om zich zosnel mogelijk te verstoppen. Ook namen de zintuigen beter waar tijdens zo’n stressreactie.
Stresssysteem nu
Ook nu hebben we nog eenzelfde reactie in ons lichaam. Deze reactie is nog steeds even functioneel als vroeger. Nog steeds kunnen we lichamelijk aangevallen worden. Een stressreactie zorgt ook voor vlinders in de buik in de achtbaan en het “tjakka-gevoel” bij het aangaan van een leuke klus. Door de reactie kunnen we alert reageren op wat we doen. De stressreactie komt als het goed is op en neemt weer af na een korte tijd. Het lichaam komt dan weer in balans. Het lichaam kan ook uit balans raken doordat de stressreactie aanblijft. De “beer valt allang niet meer aan”, maar toch kan ons lichaam in deze tijd blijven reageren als in een stresssituatie.
Lichamelijk reacties kunnen dan zijn:
- pijnklachten door gespannen spieren
- hoge bloeddruk
- hoofdpijnklachten
- slaapproblemen
- verminderde weerstand
- huidklachten
- depressieve gevoelens
- hyperventilatie — angst- en paniekaanvallen.
Dit soort klachten kom ik vaak tegen in mijn massagepraktijk. Iedereen heeft wel een last van stress. Een gezond mens kan best een dosis stress hebben als daarna maar weer een ontspannende periode komt. Het helpt om in de periode van stress genoeg rust te proberen te nemen, gezond te eten en tijd vrij te maken voor ontspanning.
Maar als de stressperiode aanblijft dan kan het lichaam “op hol slaan” waardoor er lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan.
Aardig zijn voor jezelf
Ik vind het belangrijk om in stresssperiode aardig te blijven voor jezelf. Gun jezelf dan eens een avondje naar de sauna of een avondje met een goed boek op de bank. Een uurtje sporten in de sportschool werkt ook doeltreffend om de lichamelijke stress te verminderen.
Doe waar je plezier in hebt om weer te ontstressen!
Probeer de uit-knop van het piekeren te vinden door je gedachten even ergens anders op te richten.
Mocht dat allemaal niet lukken en de stressreactie leidt tot lichamelijke en psychische problemen, dan kun je je altijd wenden tot een deskundige om je te laten behandelen voor de stressklachten of om je zorgen met iemand te delen, bijvoorbeeld met een coach.
Loop er in ieder geval niet te lang mee door want dan kan stress blijvende schade aanrichten.
Geef een reactie